You are now in | Siti Nurazlinda's Official Blog

Rabu, 5 Disember 2012

Susahlah Kalau Tak Diberi Peluang

Assalamualaikum. Oppss, saya lagi update blog. Macam takde orang lain je nak mengupdate. Elehh, tak kesah pun semua tu. Saya tak kesah pun orang nak fikir saya ni gila follower, gila trafik, gila hot, gila gila remaja. Eh? Lari topik. Hehehe. Yang penting saya ikhlas nak kasikk semua reader blog saya baca apa yang saya rasa saya patut share dengan korang semua :)

Sekarang ni semuanya senang. Nak makan, fast food ada. Nak mandi, terjun je kat dalam swimming pool. Facebook, Twitter semua kat hujung jari je. Bebudak kecikk yang tak sunat lagi pun boleh dapat Ipad, Iphone. Alahai, I tak kesah sangat semua tu. Cukuplah apa adanya. Syukur syukur.

Kalau kita tengok jugak sekarang ni, ramai blogger blogger muda kann? Eh, bukan muda. Tapi cilik. Yela, budak budak kecikk pun dah ada blog tau. Saya tak nafikan yang saya pun kecik jugak tapi saya tetap nampak tua kat mana mana. Ada jugak yang bertanya "Dah kahwin ke?" Errr.. Agak sentap di situ. Itu matured lah bukan tua okayy. See, lari topik lagi. Hahaha.

Bila bebudak pun dah ada blog, bukan nak kata saya tergugat ke takut jatuh populariti ke. Tak tak. Bukan macam tu. Cuma saya sedih, sebenarnya bebudak ni faham ke tujuan diorang berblogging? Sedih sangat bila buat blog semata mata nak kutuk kawan tu, maki caci kawan ni. Hmm, sedihh sedihh.

Tak salah sebenarnya kalau bebudak ni semua create blog cantik cantik, update entri best best, tarik semua orang baca blog diorang. Memang bagus sangat tu. Eh, blog pun boleh jadik platform untuk mempertingkatkan penguasaan bahasa kita tau. Kalau kita tahu gunakan blog sebaik mungkin, mesti semuanya jadik best. Percayalah..
Dan blogger blogger yang lebih berpengalaman pun takdelah teragak agak kan nak hebahkan blog kita kat orang lain kalau entri kita best. Susah jugak kalau tak dapat kerjasama daripada blogger blogger lain kan? Saya dapat bertapak dalam dunia blogging ni pun sebab adanya sokongan dan dorongan daripada blogger blogger lain. Alhamdulillah, syukur dengan kedudukan sekarang ni. So, jangan sajikan pembaca kita dengan entri yang berunsur kutukan dan makian tu ye adik adik. Saya jadik teringat pesan sorang blogger ni, blog bukan tempat coretan makian. Yup, betul betul.

Saya pun masih merangkak rangkak lagi. Belajar melalui pengalaman. Dan alhamdulillah, dua tahun merangkak saya sudah mampu untuk bertatih pula. Terima kasih korang semua ! :D


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Isnin, 3 Disember 2012

Segmen : Tell Me Your Wish

Assalamualaikum. Memandangkan dah lama sesangat saya tak join mana mana segmen, contest, give away dari blog kawan kawan saya. So, malam ni saya tetibe gila nak join. Heee :D Ini kes boring sesangat sebenarnya. Lagipun sesekali apa salahnya kann kalau saya nak merapatkan semula hubungan silaturahim dengan kawan kawan blog saya yang dah lama saya tinggalkan gara gara SPM tahun ni :)
Tuan blog yang buat segmen ni kata, seberapa banyakk harapan pun takpe. Setiap tahun ada je harapan saya. Cuma selalu sangat tak kesampaian kesemuanya. So, untuk tahun 2013 saya nak satu je. Satu tapi bersangkut paut pulak, so nampak macam banyak :p

_________________________________________________________________

Actually saya nak sangat beli sebiji laptop dengan duit saya sendiri. Tak kisah lah laptop jenama apa pun tapi bajet saya cuma dua ribu. Okayy, dua ribu tu bukan satu jumlah yang sikit kan? Saya pun bukannya mesin cop duit nak dapat dua ribu dalam sekelip mata je. So, saya kena kerja sambilan. Lepas habis SPM ni, rezeki saya belum sampai lagi. Saya dah apply kat satu tempat ni cuma belum dipanggil untuk interview. Mudah mudahan, tak lama lagi manager kat tempat tu call lah saya. Doa kan ye :D Ohh ya, laptop yang saya nak beli tu pun sebenarnya untuk saya guna masa sambung belajar nanti. Insya-Allah. Tu pun harapan saya jugak. Nak sambung belajar dalam bidang perakaunan. Doakan jugak result SPM saya nanti melayakkan saya untuk sambung belajar dalam bidang tu ^_^

__________________________________________________________________
Sebelum terlupa, saya nak tag Cik Keyra. Kawan sekolah saya, punching bag saya kalau saya tengah geram. Saya tag beliau sebab beliau pun ada blog jugak, beliau pun mesti ada harapan untuk tahun 2013 kann? Jom, ke sini.

Doakan harapan saya tu tercapai tau. Terima kasih tuan penganjur segmen ! >,<


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Pemikiran Kita Sekarang

Assalamualaikum. Selamat tengahari korang ! :D Macam mana hari ni? Okayy ke tak okayy? Hurmm, hopefully everything is fine.

So, hari ni saya sangat sangat free. Opss, actually setiap hari pun free. Takde benda langsung nak buat kat rumah sepanjang cuti ni. Budak lepas SPM lah katakan, so memang macam ni lah jadiknya. Pagi pagi dah terbiasa bangun awal. Then mandi, tolong ibu pergi beli lauk kat kedai. Tolong masak? Hihihi, belum terbukak lagi pintu hati ni sebenarnya. Bukan tak reti masak langsung cuma tak minat. Yup, tak minat masak tapi minat sangat sangat makan ! :p Err, tak kesah lah semua tu. Nanti dah sampai seru nak kahwin, pandai pandai lah belajar masak kan? Belum terlambat lagi *Gatal*

Okay. Back to topic. Saya agak musykil sejak sejak ni. Eh, saya still boleh berfikir dengan baek lagi okayy walaupun otak saya ni agak karat jugak lah lepas habis exam hari tu. Emm, saya cuma terfikir. Kenapa ada je sesetengah manusia kat muka bumi ni takboleh nak berfikiran terbuka? Okayy, saya tahu setiap manusia tu memang diciptakan berlainan gaya, cara, ragam and so on.. Tapi, kadang kadang macam tak masuk akal je dengan apa yang difikirkan tu.

Let me explain. Cuba korang tengok kat sekeliling korang. Lelaki ramai sangat kawan perempuan, dan perempuan pulak ramai sangat kawan lelaki. Dan korang... Mesti ada yang terfikir "Playboy gila lelaki tu. Perempuan keliling pinggang". Takpun "Tu pondan kot, kawan dengan perempuan je. Macam takde lelaki kat dunia ni nak dibuat kawan". Kalau perempuan pulak pandai pandai lah korang terbalikkan sendiri ye.
Come on la. Tak semestinya bila lelaki tu ada ramai sangat kawan perempuan, means dia playboy or pondan. Atau tak semestinya jugak bila perempuan ada ramai sangat kawan lelaki, means dia playgirl or tomboy. Sorry to say. But this is reality. Kadang kadang saya pun tak faham. Kenapa ada je pemikiran macam ni kann?

Takde yang salah pun sama ada kita nak ramai kawan lelaki ataupun ramai kawan perempuan. Yang penting kita tahu jaga hati kita sendiri dan pastikan hati kita ta terpesong daripada niat kita yang sepatutnya. Mungkin bila ada ramai kawan berlawanan jantina ni, diorang akan lebih memahami antara satu sama lain. Tu je prinsip saya pegang. Kalau betul pun nak jadik playboy atau playgirl atau whatever it is, make sure khatamkan dulu buku buku yang berkaitan dengan bidang yang kita nak sangat tu. Baru lah kita jadik playboy atau playgirl yang kuat  >,< Hahaha.

Kita tak patut sempitkan otak kita yang sangat sangat berharga ni. Kita bukan hidup untuk sentiasa berseorangan kat dunia ni :)


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Rabu, 28 November 2012

Hari Ini Hari Sejarah Hidup Saya !

Assalamualaikum ! Hai korang korang semua. Hihihi, teruk sungguh bahasa jiwa bangsa saya hari ni kan? :) Sesekali tak nampak over sangat. Kan kan kan?

Saya taknak cakap saya dah merdeka. Sangat tak best. Tak best tak best. Semalam kann, students Pure Science semua pakat update status kat fesbuk. Merdeka merdeka merdeka ! Aiyoo, jeles tahu? -.-

Tapi hari ni giliran saya pulak. Hehehe. Tapi bukan nak sebut merdeka lagi. Tapi, alhamdulillah :D Yess, alhamdulillah sebab saya dah tak perlu bela eyebag namblas inci, tanam jerawat patratus hektar. Ohh, tak tau dah apa yang jadik kat muka ni haa.. Teruk teruk.

Alhamdulillah, akhirnya hari ni saya dah habis exam. Habis dah peluru saya untuk berjuang. Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bukan milik saya lagi. Tinggal tunggu result aje. Mudah-mudahan kertas-kertas exam saya tu ditanda oleh pemeriksa kertas yang pemurah, baik hati dan ikhlas untuk tanda kertas saya. Semoga keputusan SPM saya nanti tak seteruk trial dulu. Insya-Allah :)

Sebenarnya saya takde lah rasa happy sangat bila dah habis exam tadi. Biasa-biasa je sebab saya rasa macam tak percaya yang saya bukan pelajar sekolah dah. Siap tepuk tampar pipi sendiri, gara-gara memang tak percaya yang saya bukan bebudak sekolah yang diwajibkan bangun setiap pukul 5.30 pagi (kadang-kadang terlambat jugak), masuk bilik air pergi mandi, merempit dengan EX5 merah aumm aumm, belajar kat dalam kelas sampai ternganga-nganga mulut menguap sebab mengantuk, balik sampai pukul 4 baru sampai rumah, makan nasik walaupun memang malas gila nak kunyah, then tidur petang tak sedar diri. Hmm, boring kan life student macam saya ni? Tapi, life macam ni lah yang saya akan rindu serindu rindunya nanti :')

Lepas habis exam tadi, ni lah aktiviti terakhir saya kat sekolah ! Niat tu nak maen hujan, tapi... Dah besar2 kann? Malu malu. Hihihi >,<



I will miss all this moments. I will !  


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Khamis, 22 November 2012

Frust Yang Ni Lagi Parah Sebenarnya...

Assalamualaikum :D

Yeayy, saya dapat update blog lagi hari ni. Cuti empat hari sebelum sambung exam Chemistry, Biology dan Prinsip Akaun. Kena lah manfaat kan cuti ni sebaik yang mungkin kan? Walaupun tak berapa nak bermanfaat sangat aktiviti yang saya buat setiap hari. Hihi.
*Ehsan Pakcik Google*

Actually saya betul-betul baru terperasan. Blog saya dah tua rupanya. Genap dua tahun tiga minggu lima hari, saya dengan blog buruk ni. Happy belated birthday Siti Nurazlinda's Blog ! Doakan blog saya ni mampu bertahan dan insya-Allah boleh kasikk entri yang best-best untuk korang semua. *Hambekk, kan dah terkeluar ayat bajet retis >,< *

Saya bebetul tengah frust ni. Tapi takdela sampai tertonggeng-tonggeng kann. Prinsip kesopanan dan kesusilaan tetap saya amalkan untuk situasi macam ni. Tapi kalau dah tengah frust tu, sesiapa yang berdekatan harap siap sedia la untuk jadik punching bag saya eh. Saya cubit manja je. Hehe.

Macam tak penting je saya nak kena story kat sini. Tapi saya rasa saya kena mintak pendapat reader blog saya kan? Mana lah nak tau, idea-idea korang ni boleh pakai jugak. Nak harapkan kepala hotakk saya sorang je, sel-sel otak ni dah hampir mati. Sel yang hidup pun untuk jawab exam minggu depan je. Haishh.

Lately, rambut saya banyaaakkk gila yang gugur. Sekali sikat je, Tuhan jela yang tahu macam mana frust nya saya bila tengok rambut saya gugur macam tu je. Kalau setakat sehelai dua takpe. Normal sesangat la kan. Tapi ni lebih daripada sepuluh. Saya ulang, lebih daripada sepuluh helai ! Itu baru sekali sikat. Just imagine kalau berkali-kali sikat. Ya Allah, dah boleh cantum-cantum rambut tu buat rambut palsu. Hmm.

Putus cinta pun tak frust macam ni sebenarnya. Saya sayang rambut saya. Even saya pakai tudung, tapi saya pentingkan penjagaan rambut saya. Bila saya skodeng kat Pakcik Google, memang ramai yang buat entri tentang rambut gugur ni. Petua-petua untuk elakkan rambut gugur pun saya dah carik. Cuma tak berkesempatan lagi nak try.
*Yang ni tak sampai sepuluh helai kann?*

So.. Dear rambut, tolonglah jangan gugur bebanyak macam ni lagi. Sikit-sikit tu takpela. Saya frust gila tau tak. Hmm, kalau nak gugur pun tunggu lah saya dah tua kerepot nanti. Sekarang ni saya masih perlukan rambut saya. Bukan untuk tunjuk kat orang. Tapi rambut tu kan sebagai salah satu aset bukan semasa yang saya ada. Penting tu.. -.-

By the way, thanks sesangat kat salah seorang follower Twitter saya ni sebab semalam bila saya tweet pasal rambut saya gugur ni beliau teruihh kasikk saya gelak semula. At least, rasa frust tu agak terubat jugak la :)

Oh ya. Saya takboleh upload gambar rambut saya tu kan sini. Kan aurat.. Hihi. Kalau korang ada idea-idea yang superbb, share lah dengan saya eh.



Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Jumaat, 16 November 2012

Sebenarnya, Bukan Lupa Diri...

Sangat lama saya tak menulis. Bukan tunjuk perasaan. Cuma kekangan masa yang teramat dahsyat. Kesian saya.

Assalamualaikum penghuni blog saya ! Seriously, saya rindu blog saya. Rindu kawan-kawan yang selalu mengikuti perkembangan blog ni. Rindu serindunya. Percayalah.. Hmm.

Medula oblongata saya dah merembeskan sejenis hormon yang tak dapat dikawal oleh diri saya sendiri *cehh, keluar pulak istilah Biology hari ni* :p Nafsu menghapdate !! Yang ni memang saya tak boleh tahan langsung. Maaf untuk itu.

Lagi-lagi lepas tengok si Nadia Nesbit ni punya blog. Oh my.. Memang lagi terkinja-kinja saya nak menghapdate. Tapi, saya kawal. Tahan. Sampai la ke hari ni.

Junior-junior kat sekolah, kengkawan sekolah dan ramai lagi. Masing-masing ada bertanyakan tentang blog ni. Ya Allah, terharu je rasa. Memang saya tak sangka sebenarnya. *lambai tangan macam retis*

Terima kasih sesangat saya ucapkan kat korang yang kekadang tu jadik stalker kat blog saya. Even dah lama gegila saya tak update apa-apa, tapi ada jugak yang still melawat blog saya. Alhamdulillah, syukur.

Insya-Allah, doakan saya dapat meneruskan kerja menulis dan merapu kat blog ni untuk korang. Doakan saya dapat hasilkan satu entri yang berguna untuk pembaca blog saya. Doakan saya untuk itu. Mudah-mudahan.
 

Saya masih ada dua paper Agama, dua paper Addmath, tiga paper Physics, Chemistry, Biology dan dua paper Akaun. Doakan saya untuk yang ini jugak ye. Killer paper je yang tinggal untuk saya akhir-akhir ni.

Perancangan lepas SPM? Insya-Allah, entri yang seterusnya lahh.. :D


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Khamis, 4 Oktober 2012

Satu Entri Menceritakan Segalanya

Cewahh, tajuk kemain sastera sangat kann.. Hehehe.

Assalamualaikum ♥

Nampak sangat hormon tak stabil hari ni. Kejap nanges sorang-sorang, kejap ketawa tetibe. Harap-harap saya tak gila lah ye. Nak dekat SPM dah ni. Tak pasal-pasal jawab soalan exam dalam hospital mental :p

Ahh, tak kesah lah semua benda tu kan. Yang penting hari ni saya dapat menaip satu lagi entri dengan jayanya. Walaupun tak tau apa benda yang nak diceritakan, tapi saya tetap menaip dengan eksaited dan bangga serta riaknya. Bukan selalu dapat menaip panjang lebar kan?

Intro dah cukup panjang. Idea tetap tak sampai-sampai jugak ni. Rasa macam dah syok sendiri pulak untuk entri kali ni. Nafsu tetap rakus jugak nak menaip. Okayy, tolonglah baca entri merepek saya ni *muka mintak penampar sebenarnya*

Bila tengok kawan-kawan semua ada masa update blog, taip panjang lebar. Timbul kejelousan di situ. Yela, sesibuk mana pun diorang tapi diorang still tak lupa nak menaip sekurang-kurangnya satu entri pendek. Macam saya ni, bukannya lupa tapi dah memang jenis balak liat nak menaip. Dengan idea pun taknak keluar dari otak ni haa. Takkan nak cedok entri orang lain pulak. Oh, memang sangat tak cool lah macam tu -.-

Mula-mula tadi skodeng lah blog Keyra. Alahai kawan, rajin sangat kau update blog. Macam-macam cerita yang kau taip. Termasuk jamuan kelas kita hari tu. Saya pun tak sempat nak update apa-apa pasal jamuan yang ohsemm tu ♥ ♥ Tunggulah gambar dah masuk ke dalam pendrive saya, insya-Allah saya update jugak pasal jamuan kita tu ye. Boleh tayang kat cucu cicit kita yang dulu kita sama-sama berkawan dan gila-gila :D

Terserlah sangat kepoyoan di situ >,<
Tak lama tu, pergi skodeng pulak blog kak Yuyu Zulaikha. Okayy, meleleh air hidung saya bila baca entri mengenai arwah abah beliau. Selama dua tahun saya kenal kak Yuyu, dua entri mengenai arwah abah kak Yuyu saya pernah baca. Dan untuk kedua-dua entri tu jugak lah saya menangis. Dalam masa yang sama, saya cuma berfikir seandainya saya berada di tempat kak Yuyu. Mampu ke saya jadik kuat macam kak Yuyu sekarang? Kak Yuyu dah berjaya buktikan kepada arwah abah beliau yang beliau mampu menjadi seorang blogger dan seorang pelajar Kewangan Islam. Kak Yuyu memang kuat :') Semoga arwah abah kak Yuyu sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Al-Fatihah.



Tetibe jadik sebak ni. Dah kata dah tadi, hormon tak stabil -..- Maaf. Jumpa di entri yang lain. Insya-Allah.


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Selasa, 11 September 2012

Saya 'Gedik' Dengan Cara Saya Sendiri

Nampak, title berani mati hari ni -.-

Assalamualaikum..

Memandangkan petang yang dingin lagi nyaman ni saya tak mampu untuk pejamkan mata kerana terlalu excited nak jawab paper Akaun hari Khamis ni, maka dengan rasa bangga diri dan kembang hidung nya saya nak update blog hari ni -..- 

Takpayah nak intro panjang berjela. Buang tenaga nak menaip je. Okayy dah, sambung...

Perempuan memang tak pernah lari dari sikap gedik kan? Tipu ahh tu kalau ada yang kata diri dia tak gedik. Eh, saya yang sopan santun lagi lemah lembut ni pun mengaku yang saya ada perangai tak senonoh ni tau. Gedik ! :3

Allah dah ciptakan makhlukNya tu semua indah. Walaupun gedik, ada hikmah jugak kenapa Allah lahirkan sifat tu. Eh, jangan misunderstanding. Gedik yang saya maksudkan di sini gedik yang semula jadi, yang original and spicy. Bukan yang dibuat-buat atau dicopypaste sesuka hati ye. Harap ada pengertian di situ >,<

Gedik semula jadi means bukan lahir-lahir je kat dunia ni, terus gedik. Gedik semula jadi mengikut tafsiran dan kefahaman saya ialah gedik... Alaaa, gedik-gedik manja gitu. Hehehe. Saya pun tak tau nak explain gedik tu macam mana. Sebab tu lah saya nak tekankan kat sini yang saya gedik dengan cara saya sendiri. Okayy, dah faham dah?

Lain lah kalau gedik yang memang sengaja dibuat-buat untuk menarik perhatian orang lain. Saya tak kata gedik macam tu salah. Ada sebab jugak kan kenapa ada segelintir perempuan saje-saje buat gedik. Saya tak kaji lagi apa pulak sebabnya :p
*Janganlah SAY NO TO GEDIK !! Saya suka je gedik-gedik ni*

Bagi saya, tak salah kalau saya nak gedik. Kadang-kadang gedik tu mampu untuk hilangkan rasa sedih saya. Takdelah saya asyik melayan perasaan je kan? Tak semua orang dapat hidup bahagia walaupun wajahnya sentiasa mempamerkan senyuman yang indah lagi menawan. Cewahhh ~ ~

So, lepas ni kalau boleh kann.. Saya taknak lah sesiapa pertikaikan tahap kegedikan saya. Insya-Allah, saya tak over acting sangat lah bila nak tunjuk gedik tu pun. Sikit-sikit cukuplah. Tak gedik pun ada orang meluat, lagi lah kalau gedik memanjang je kan? ;)

Okayy guys, thanks for reading ! Saya menulis hanya berdasarkan apa yang saya rasa je. Ikut suka saya :DD Take care and lol = Lots of love ♥ 


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Jumaat, 7 September 2012

Banyak Perkara Yang Perlu Dikongsi Di Sini

Astaghfirullahhalazimmm..

Baru perasan almost two months tak update blog. Weee korang. Sory gila. Saya tahu ada yang masih setia baca blog saya kan? *perasan* Mekasihh sesangat kat korang. And... Siyessly sorry gila !! -,-

Assalamualaikum..

Lately, saya busy sangat. Actually tak lah busy sampai takde masa untuk hiburan langsung. Kekadang tu saya sempat jugak online fesbuk, twitter. Cuma sekarang ni saya lebih banyak online guna fon daripada guna laptop. Yelah kan, keyboard laptop pun dah jahanam. Nak harapkan netbook 1 Malaysia tu? Memang tak online lah. Lembab gila. Ni pun berzaman tok janggut jugakk ahh nak tunggu.

Since last week, saya busy dengan trial. Ya, trial SPM. Maknanya tak sampai dua bulan lagi saya nak pergi perang. Perang dengan SPM. Oh, tak ! Saya masih berada dalam keadaan separa bersedia. Kalau mati tengah jalan, boleh dikira mati syahid kan? :3 Btw, doakan saya dapat result yang gempak eh untuk trial ni. Saya tak lah target straight A. Setakat 6A tu teringin jugak la. Mana pernah dapat banyak A macam gitu. Saya biasa-biasa aje *tetibe low profile*

Last three days (4 September 2012), birthday saya ! Happy belated birthday to me >,< Dah tujuhblas tahun dah saya kan? Alhamdulillah, saya semakin dewasa. Please jangan cakap saya tua tau. Isu sensitif gila tu. Ramai jugak yang wish. Mekasihh sangat ! Dalam fesbuk, twitter, fon, depan-depan dan yang paling special wish dalam hati pun ada tau. Thanks Senget even wish dalam hati pun, at least tetap ingat kan? Terharu gila :') Insya-Allah, semakin bertambah nya umur, saya akan berusaha untuk menjadi seorang perempuan yang kuat. Takmau nanges-nanges macam dulu dah. Saya kena sentiasa senyum untuk pastikan orang lain pun tersenyum untuk saya :DD

Ibu kasikk hadiah handbag ! Mekasihh ibu ♥ ♥ Nanti kalau saya nak berjimba dengan kawan-kawan, boleh ahh bawak handbag tu. Sorry tak dapat tayang gambar handbag tu kat sini. Nak tunggu gambar upload, mau sehari baru siap :p Laen kali je lah ehh.

Okayy, cukuplah sampai sini. Saya nak kena tidur ni. Anyway, thanks gila kat korang sebab still sudi baca entri-entri lama kat blog saya ni. Siyess terharu sangat :)) Mekasihh ! And sorry kalau saya jarang sangat update. Bukan stop daripada menulis keyh. Cuma takde masa nak menulis. Lagipun saya kena fokus SPM. Nanti kalau menulis bebanyak dalam blog ni, jadik ketagih pulak. Dah ahh power cermin mata ni dah naik sampai 500++. Kalau menghadap laptop lelama, boleh buta pulak nanti :p

Oh lupa ! Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin :DD Belum lambat lagi kan? Satu gambar ni je yang mampu.

Take care eh korang ! Nite, assalamualaikum and lol = Lots Of Love !! ♥ 



Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Sabtu, 28 Julai 2012

Kecoh Pasal Program Latihan Khidmat Negara (PLKN)

Saya tahu saya dah lama sangat tak update. Tapi, saya tahu ada jugak yang baca blog saya kann? *Perasan -,-'

Assalamualaikum. Selamat berpuasa semua.

Kejap je ann, dah lapan hari sebenarnya kita semua puasa. Alhamdulillah, saya masih dapat berpuasa tahun ni walaupun memang dah confirm takkan penuh. Hehehe.

Actually, saya nak heboh jugak pasal PLKN ni. Tak adil la kawan-kawan fesbuk, twitter, blog semua kemain update pasal PLKN ni.

Saya cuma nak bagitahu yang saya TAK DAPAT PLKN ! Saya ulang.. SAYA TAK DAPAT PLKN okayy! :)) Sumpah happy gila nak mampos.




Tapi, bila dengar cerita dari situ, sana dan sini.. Saya rasa ngeri la pulak. Kata mereka, tahun ni semua wajib pergi PLKN. Mungkin panggilan kedua, ketiga bla bla bla =.=

Dah, saya kena stop. Nak taip satu entry pun berjam-jam. Tengoklah keadaan keypad saya. Sadis kann..



p/s : Entah bila dapat update lagi kann -__-


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Ahad, 15 Julai 2012

The Beginning Is Always The Hardest

Saya cakap kat si Senget, saya taknak update blog. Kesian hati dia kalau baca entri merapu dari blog saya ni. Tapi saya dah terkinja-kinja rindu kat blog ni sebenarnya. Kena update jugak la nampak gayanya. Sorry Senget >,<

Tapi kali ni, saya taknak update entri yang boleh buatkan si Senget saya terasa. Nampak gedik je guna nickname Senget tu kann. Semua pengaruh movie HACKS lah ni -__- Hehehehe.

Eh, assalamualaikum. Diharapkan pembaca-pembaca setia blog saya ni sehat sejahtera lah ye. Cewahh, bajet retis tetibe. Hihikk.

Okayy, tak lama je lagi, saya dan seangkatan pelajar Tingkatan 5 seluruh Malaysia ni akan menghadapi exam SPM. Trial pulak lebih kurang sebulan je dari sekarang. Err.. Actually tak sampai sebulan pon. Tolak makan tidur makan tidur, ada lah lagi beberapa minggu. Weee.. Tak ngeri ke nak exam besar? Opkos ngeri wehh! Tapi, watlek watpis sudahlah. Hehehe.

Macam tajuk entri saya yang ala-ala minah salleh celop hari ni, The Beginning Is Always The Hardest. Bagi saya memang betul sesangat. Iyela, contoh yang paling afdhal kat sini ialah diri saya sendiri. Nak tahu kenapa?

Memula kita masuk bab study. Masa Form4 dulu, semuanya baru. Terutamanya, subjek-subjek baru. Memang susah sangat saya nak catch up apa yang cikgu ajar. Tambah pulak dengan penyakit malas dalam diri saya ni besar sangat. Saya bela dari akhir tahun Form3 lagi. Biasala, merdeka la katakan :p Tapi alhamdulillah, tahun ni saya jadik sedikit rajin sebab saya sedar yang saya ada tanggungjawab yang besar tahun ni. Walaupun susah, saya kena cuba yang terbaik. See, nampak tak yang the beginning is always the hardest?
Lepas tu, kita masuk pulak bab puasa. Al maklum jela, tak lama lagi kann nak masuk bulan Ramadan dah. Masing-masing sibuk update tentang puasa ni. Saya punn nak jugak. Hehehe. Okayy, mula-mula saya nak ganti puasa yang berderet-deret saya tinggal tu teramatlah susah. Mana taknya, bulan Ramadan dah nak dekat. Puasa yang tak terganti lagi masa tu ada lah dalam sebelas hari. Gila banyak kann? Tula, siapa suruh malas ganti masa tahun lepas. Kerjanya bayar fidyah je. Dengan harapan taknak ganti. Tapi, mana boleh kann? Saya fikir saya memang tak mampu nak ganti sebelas hari tu sebab rasa susah sangat. Dengan jadual sekolah yang padat. Tapi alhamdulillah akhirnya.. Jumaat lepas saya berjaya habiskan kesebelas-sebelas hari tu tanpa ada halangan. Syukur sangat. Walaupun permulaan yang susah kann.. :D
Yang saya nak tekankan kat sini, hidup ni takde yang senang. Nak berak punn kena tunggu perut sakit dulu kan? Eeeuuu, macam takde contoh lain je -,-' Hahaha. Okayy, tukar-tukar. Kita fikir, macam mana susahnya kita berjuang untuk hidup dalam perut ibu kita kann? Permulaan hidup yang sangat susah. Tapi dengan kebijaksanaan kita lah yang akan menjadikan hidup kita tu sesenang yang mungkin. Insya-Allah :)

#Okayy, boleh buat motto untuk letak dalam majalah sekolah tahun ni. Kawan-kawan sekelas saya, jangan tiru okayy. Hehehehe.




Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Selasa, 10 Julai 2012

Something Awesome ♥♥

Heee... Menggedik nak update lagi. Kalau tak, maen tinggal blog buruk ni cenggitu aje kann.

Opps, sebelum tu. Assalamualaikum kengkawan :DD

Kenapa dengan saya hari ni? Saya rasa saya mengalami kegedikan yang melampau. Tak tahu kenapa. Anyone can explain this? Please.. >,<

Bukan isu gedik yang nak dibahaskan malam ni. Saya cuma nak buat muka mintak pelempang simpati je kat korang. Hihikk.

Hari tu kann, saya terjumpa something awesome kat fesbuk. Terus jatuh cinta ♥♥


Abaikan ayat #Ada sesiapa yang sudi nak kasikk tu. Saya memang tak malu :p

Birthday saya lambat lagi. Doakan saya sempat dapatkan something awesome ni eh.

p/s : Nampak sangat menggedik nak update blog hari ni. Hahahaha.


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Isnin, 9 Julai 2012

Perlu Ke Perasaan Bersalah Wujud?

Assalamualaikum. Hai bloggerians! ;)

Baru saya tersedar, agak lama jugak blog saya sepi tanpa entri baru. Maaf, saya tak mampu untuk menulis sebenarnya. Ngeri jugak kalau ada yang tak menerima hasil tulisan saya.

Sebenarnya hormon saya tak stabil hari ni. Opss, bukan bendera merah okayy. Tapi mood saya je yang berterabur. Sekejap okayy, sekejap nanges. Saya pun tak faham sebenarnya -,-'

Err.. Macam mana saya nak mulakan?

Okayy, macam ni.. Saya rasa semua orang pernah rasa perasaan bersalah kan? Even benda tu tak patut untuk kita rasa bersalah tapi kita tetap nak rasa bersalah jugak. Kenapa eh? Perasaan bersalah tu semula jadi atau hanya sekadar perasaan?

Dalam situasi saya sekarang ni, saya rasa bersalah sebab tak cuba untuk bagi peluang kedua untuk seseorang. Ya, mungkin seseorang yang saya sayang. Ego saya tinggi sangat. Sebab tu saya taknak cuba bagi peluang tu pada dia.

Tapi, orang sekeliling saya kata yang saya patut bagi peluang pada dia. Mana tahu, kali ni dia akan gunakan peluang tu sebaik-baiknya.

Yang jadi masalah sekarang ni, saya kena jaga hati seseorang yang menyayangi saya jugak. Saya taknak sesiapa terluka.  Dalam masa yang sama, saya tak boleh pilih kedua-keduanya. Saya bukan tamak.
Kalau boleh, saya nak cepat-cepat keluar dari masalah ni. Saya nak nikmati masa remaja saya dengan tenang. Tak lama je lagi saya akan menginjak ke alam dewasa. Saya taknak sia-siakan masa remaja saya. Sayang sangat.. T__T

p/s : Masalah kecik bagi sesetengah orang kann..


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Ahad, 24 Jun 2012

Belajar Memahami Sebelum Menilai

I know all of this happened because of me. But that was not my intention to hurt anyone =.='

Oh, hai. Saya betul-betul not in mood hari ni. Sebenarnya tadi ada tapi sekarang macam dah tunggang-langgang. Hormon tak stabil lah kot.

Saya menulis malam ni sekadar nak luahkan perasaan saya. Ni je satu-satunya cara untuk saya kembali tenang. Kalau dulu, mungkin saya boleh menangis untuk kurangkan tekanan perasaan tu. Tapi sekarang, kilang airmata saya dah bankrupt. So, tak dapat nak menghasilkan produk airmata yang berkualiti dan dijamin halal.

Saya teringat kata-kata seorang ustazah...
  • Kita senang je menilai seseorang tu baik atau buruk tanpa kita kenal siapa diri orang tu yang sebenarnya.
  • Kita mudah untuk rasa tak suka pada orang tu sedangkan kita tak kenal ponn siapa orang tu sebenarnya.
  • Hati kita ni mudah sangat terdetik untuk menyimpan perasaan tak suka atau benci pada seseorang yang belum kita kenal hati budi dia.
Malam ni, saya sangat faham tentang perkara yang ustazah ni cuba sampaikan. Ya, kita mudah untuk menilai seseorang. Menilai keburukan seseorang tanpa memahami apa-apa tentangnya. Itu fitrah manusia. Takde siapa dapat mengelaknya. Allah tu Maha Adil. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Sebab tu Allah ciptakan syurga dan neraka. Allah jadikan ada manusia baik dan manusia yang kurang baik. Supaya adil..

Sedangkan kita dah kenal seseorang tu untuk jangka masa yang panjang ponn kita masihh mencari keburukan orang tu tanpa memahami dirinya. Kita selalu nampak kesalahan seseorang tapi kita tak pernah nampak kesalahan diri kita sendiri. Sebabnya kita tak pernah mencuba untuk mencari kekurangan diri sendiri.
Saya rindu zaman kanak-kanak saya. Tak perlu menilai sesiapa. Tak perlu belajar untuk memahami seseorang yang tak pernah memahami saya... :') 


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Jumaat, 22 Jun 2012

Betulkan Niat Dalam Berblogging

Assalamualaikum..

Saya tak perlu tulis yang bukan-bukan dalam blog ni. Saya tak perlu sindir orang ni, perli orang tu.. Sebab saya yakin pasti mereka akan terasa dengan perbuatan yang mereka sendiri lakukan.

Saya buat blog bukan untuk mengata orang sana sini. Walauponn blog saya sebagai tempat saya meluahkan perasaan but not everything I should write here. Macam takde privasi dalam hidup. Saya tak suka tu..
Saya hanya seorang gadis blogger yang menulis sekadar untuk menenangkan fikiran, berkongsi ilmu dengan blogger-blogger yang berpengalaman, carik kawan-kawan dunia maya yang kadang-kadang lebih baik daripada kawan di dunia realiti. Itu yang saya belajar sejak hampir dua tahun saya berblogging.

Kita semua tahu kan, sekarang ni ramai blogger baru yang muncul.Tapi kita tahu ke apa tujuan mereka berblog? Saya tak kesah ponn apa tujuan mereka cuma saya agak terkilan kalau ada dalam kalangan newbie ni yang buat blog sekadar nak kutuk orang sana.. maki orang sini.. Even kutukan dan makian tu tak ditujukan khas kepada orang yang berkenaan tapi apa perasaan orang tu bila dapat tahu dirinya dijadikan bahan kutukan dalam blog? Ramai kan yang baca?

Banyak lagi cara yang gempakk untuk luahkan perasaan. At least tak perlulah sampai ada yang terasa. Mulut kita takde niat untuk menyindir tapi hati? Waallahualam..

p/s : Saya punn masih punya hati dan perasaan.


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Rabu, 20 Jun 2012

Takde Dah Semuanya!

Dah, tak perlu cari saya kat Facebook, Twitter atau mana-mana ponn. Saya dah deactivate semuanya. Senang kann?



Cukuplah dua kali saya jadik macam gini dalam satu masa. Okayy bye.


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Ahad, 17 Jun 2012

Sekurang-Kurangnya Saya Masih Bersyukur

Assalamualaikum, selamat hari Ahad >,<

Last entri 10hb hari tu kann? Oh, sangat lama saya menyepikan diri. Macam biasalah, student la katakann.. Hihikk.

Bukak sekolah hari tu memang saya sangat busy. Walauponn selalu online sampai ke pagi tapi saya sebenarnya dalam proses nak siapkan kerja kursus Prinsip Akaun saya. Sangat pening dan serabut. Berkali-kali saya kena buat semula, tapi saya tak pernah berputus asa :))

Masih mampu tersenyum walauponn saya tahu kekalahan sedang menanti :DD
Semalam, saya pergi kursus pengurusan jenazah. Alhamdulillah, banyak ilmu saya dapat. Selama ni saya ingat nak uruskan orang mati tu sangat susah. Tapi, kalau kita tahu caranya sebenarnya senang je...

Balik daripada kursus tu pulak, saya sibukk menghadap lappy. Sambung kerja kursus lagi.. Tetibe adik saya cakap yang result exam dah keluar. Okayy, sumpahh saya nervous! Sebab saya risau, kalau markah saya drop teruk.

Tapi alhamdulillah lagi... Keputusan saya tak banyak perubahan. Dan yang paling penting, markah Fizik saya tak jadikk nak gagal. Hihikkk
Yang banyak tanda * tu maknanya markahh saya menurun. Tapi bagi saya takde lah teruk sangat. Lagiponn masa Ujian 1, bukan format kertas penuh. So saya tak kisahh lah kalau menurun ponn. Saya banyakk bandingkan dengan exam akhir tahun lepas. Yang tu penting.

Keputusan saya tak lah sebagus mana. Tapi saya bersyukur dengan kemampuan saya. Saya tahu setakat mana kemampuan saya. Berusaha lebih memang boleh tapi kalau setakat ni je yang saya mampu, nak buat macam mana kann?

p/s : Ni bukan post bangga diri okayy :p

Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Ahad, 10 Jun 2012

Hal Peribadi

Assalamualaikum dan selamat hari Ahad semua! :)

Actually, bukan benda ni yang saya nak bagi korang baca. Tapi, saya nak simpan benda ni sebagai kenangan untuk diri saya.



Mesej ni saya hantar kat Encik Chenta Tak Kesampaian pagi tadi. Sampai lima pages tau.

Saya terpaksa cakap kat awak yang Linda dah mati. Ya, mati sebab kena bunuh. Hati Linda yang dah mati sebenarnya.

Dah, saya taknak jiwang. Nanti banjir pulak bilik saya.

p/s: Memang hal peribadi sesangat =.='


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

Isnin, 4 Jun 2012

SPM = Tension? Biasalah Tu...

Okay, macam biasa. Bila nak update blog, mesti blurr je nak letak tajuk apa. Padahal dah menulis panjang berjela konon-kononnya nak kata lah saya ni terer dalam karangan. Aiyakk, karangan pun tunggang langgang lagi. Acaner lah nak jawab SPM nanti?

Wee.. Saya akhirnya sedar yang saya ni budak yang bakal ambek SPM rupanya. Oh ya, SPM candidate actually. Cehh, speaking pulak -,- Terkeluar tajuk tu biasalah. Lumrah bila saya menaip. hihikk

Eh, lupa. Bagi salam dulu. Assalamualaikum... :D Nah, ambek lep lep sorang satu. Takmo berebut okayy ♥ ♥ 


Tetibe saya rasa seram sejuk je bila terfikirkan SPM yang bakal menjelma lebih kureng empat bulan from now. Saya bukanlah pelajar cemerlang walauponn saya dapat pangkat Ratu Gosip Pelajar Harapan kat sekolah. HAHA, apakah? >,<

Saya ni style malas gila babeng nak bukak buku. Study lagi lah. Kalau bukan time exam, jangan haraplah saya nak bukak buku. Err.. Kejap. Bukak buku tu rajinlah. Tapi nak mentelaahnya sangat-sangatlah malas. Muka Buku je yang mampu. Kau hado?


Semua orang tahu, kalau bab-bab study ni memang ramai yang tension. Tipu bebenor lah study boleh wat lek wat pis je kan? Gila cool.. Memang tabik lah kat students yang boleh cool je bila study. Tabik spring wa cakap lu.

Tapi, bila tension ni.. Macam-macam benda kita boleh buat untuk reduce kan tension yang bermaharajalela kat dalam kepala. Saya selalu amalkan buang tebiat tabiat seperti ini :

1. Tutup buku dan berhenti study dengan kadar segera
Yelah kan, kalau dah takde semangat nak study better stop for awhile kan? Daripada saya menghadap buku tu, tapi tak tau apa benda pun.. Kan buang masa macam tu aje.

2. Online lah segala laman soosiall yang saya ada
Facebook, Twitter, Blog, Tagged sampaikan Youtube ponn saya belasah jugak. Lagi-lagi sekarang saya asyik layan previous movie yang saya tak dapat tengok kat panggung. Memang stop study sampai berjam-jam lah jawabnya. Hihikk.

3. Testing keypad henset
Haha, sebenarnya takde kaitan ponn. Actually, saya layan mesej time ni. Kekadang tu saje menggedik check balance kredit berulang kali. Padahal sama jugak balance nya, kalau makin bertambah tu takpelah jugak.

4. Makan
Yang ni part paling best. Lgi-lagi cuti sekolah dua minggu ni kan? Memang ni lah hobi yang paling superb saya buat kat rumah. Ibu pulak layankan je tekak saya ni nak makan apa. Cukuplah sebulan saya duduk rumah, confirm bertambah boolaatt.

5. Tidur
Part ni ponn best jugak. Tapi saya ni bukan jenis manusia yang tidur kejap-kejap. Kalau nak tidur tu, paling lama pon ada lah dalam lima jam. Bangun tidur tu, bukan sambung study. Saya sambung makan. Yang ni je lah jalan terakhir untuk saya taknak study. HAHA

Bagi saya lah, setiap orang ada cara tersendiri untuk study kan? Depend on ourselves sebenarnya. Yang penting kita ada keinginan nak belajar. Kalau taknak belajar dah, senang je. Cakap kat mama papa korang yang korang dah terlalu pandai untuk belajar. Kalau pergi sekolah pun, buekk habihh borass jo.

p/s : Wehh, mimpi suami saya ustaz!! Apakah?? =.='


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!