You are now in | Siti Nurazlinda's Official Blog

Jumaat, 4 Mei 2012

Title Pelajar Harapan Bukan Satu Kebanggaan

Assalamualaikum.

Seriously, banyak homework tertangguh sebenarnya. Tapi disebabkan jari gatal nak menaip hari ni, terpaksa lah curik masa sikit. Kata 'pelajar cemerlang', haruslah pandai bahagikan masa kan? =.='

Cerita pasal pelajar cemerlang ni memang confirm buat saya sakit hati tetibe. Sepatutnya mestilah bangga sekali gus kembang hedong sebab dapat jadik pelajar harapan yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Tapi siyess, saya sangat tak suka dengan title pelajar harapan ni. Sebabnya :


  • Pelajar harapan tak semestinya akan dapat semua A dalam exam nanti. Pelajar yang bukan harapan tu yang tak mustahil akan dapat semua A.
  • Saya tak suka bila cikgu-cikgu mengharapkan sesuatu yang lebih dari yang saya mampu. Tak semua yang diharapkan tu akan tercapai.
  • Bukan semua orang ada minat yang sama. Tuhan ciptakan kita pun lain-lain rupa, lain-lain perangai. So tak mustahil jugak minat kita lain-lain kan? Katakanlah, saya tak suka dan tak minat certain subjects in school. Then cikgu tetap paksa-paksa saya untuk dapatkan A dalam subjek tu. Dah saya tak minat, apa yang saya boleh buat? Saya pandai macam mana sekalipun, kalau tak minat memang takkan dapat A. Minat tak boleh dipaksa.
Jenuh saya explain depan kaunselor. Siap menangis lagi. Saya kan berhati sensitif :p 
p/s : Saya tak bangga langsung bila cikgu pilih saya jadik pelajar harapan. Muka saya yang terpampang kat poster pelajar harapan tu pun sikit tak buat saya bangga. Saya tahu kemampuan saya :)


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

2 ulasan:

syaza nazura. berkata...

Nazu tak suka juga jadi pelajar harapan. 'Cause it feels like everyone's looking at you and what you do. So if you mess up, people would blame you.

Personally I think everyone boleh jadi pelajar harapan. 'Cause nanti everyone akan belajar gila2 to get the best results :)

Siti Nurazlinda berkata...

@syaza nazura, 100% agree with you! bila semua orang jadik pelajar harapan, mesti result gempak kan? :))