You are now in | Siti Nurazlinda's Official Blog

Isnin, 4 Jun 2012

SPM = Tension? Biasalah Tu...

Okay, macam biasa. Bila nak update blog, mesti blurr je nak letak tajuk apa. Padahal dah menulis panjang berjela konon-kononnya nak kata lah saya ni terer dalam karangan. Aiyakk, karangan pun tunggang langgang lagi. Acaner lah nak jawab SPM nanti?

Wee.. Saya akhirnya sedar yang saya ni budak yang bakal ambek SPM rupanya. Oh ya, SPM candidate actually. Cehh, speaking pulak -,- Terkeluar tajuk tu biasalah. Lumrah bila saya menaip. hihikk

Eh, lupa. Bagi salam dulu. Assalamualaikum... :D Nah, ambek lep lep sorang satu. Takmo berebut okayy ♥ ♥ 


Tetibe saya rasa seram sejuk je bila terfikirkan SPM yang bakal menjelma lebih kureng empat bulan from now. Saya bukanlah pelajar cemerlang walauponn saya dapat pangkat Ratu Gosip Pelajar Harapan kat sekolah. HAHA, apakah? >,<

Saya ni style malas gila babeng nak bukak buku. Study lagi lah. Kalau bukan time exam, jangan haraplah saya nak bukak buku. Err.. Kejap. Bukak buku tu rajinlah. Tapi nak mentelaahnya sangat-sangatlah malas. Muka Buku je yang mampu. Kau hado?


Semua orang tahu, kalau bab-bab study ni memang ramai yang tension. Tipu bebenor lah study boleh wat lek wat pis je kan? Gila cool.. Memang tabik lah kat students yang boleh cool je bila study. Tabik spring wa cakap lu.

Tapi, bila tension ni.. Macam-macam benda kita boleh buat untuk reduce kan tension yang bermaharajalela kat dalam kepala. Saya selalu amalkan buang tebiat tabiat seperti ini :

1. Tutup buku dan berhenti study dengan kadar segera
Yelah kan, kalau dah takde semangat nak study better stop for awhile kan? Daripada saya menghadap buku tu, tapi tak tau apa benda pun.. Kan buang masa macam tu aje.

2. Online lah segala laman soosiall yang saya ada
Facebook, Twitter, Blog, Tagged sampaikan Youtube ponn saya belasah jugak. Lagi-lagi sekarang saya asyik layan previous movie yang saya tak dapat tengok kat panggung. Memang stop study sampai berjam-jam lah jawabnya. Hihikk.

3. Testing keypad henset
Haha, sebenarnya takde kaitan ponn. Actually, saya layan mesej time ni. Kekadang tu saje menggedik check balance kredit berulang kali. Padahal sama jugak balance nya, kalau makin bertambah tu takpelah jugak.

4. Makan
Yang ni part paling best. Lgi-lagi cuti sekolah dua minggu ni kan? Memang ni lah hobi yang paling superb saya buat kat rumah. Ibu pulak layankan je tekak saya ni nak makan apa. Cukuplah sebulan saya duduk rumah, confirm bertambah boolaatt.

5. Tidur
Part ni ponn best jugak. Tapi saya ni bukan jenis manusia yang tidur kejap-kejap. Kalau nak tidur tu, paling lama pon ada lah dalam lima jam. Bangun tidur tu, bukan sambung study. Saya sambung makan. Yang ni je lah jalan terakhir untuk saya taknak study. HAHA

Bagi saya lah, setiap orang ada cara tersendiri untuk study kan? Depend on ourselves sebenarnya. Yang penting kita ada keinginan nak belajar. Kalau taknak belajar dah, senang je. Cakap kat mama papa korang yang korang dah terlalu pandai untuk belajar. Kalau pergi sekolah pun, buekk habihh borass jo.

p/s : Wehh, mimpi suami saya ustaz!! Apakah?? =.='


Thanks For The Reading. Do Leave Your Comments Okayy!

4 ulasan:

Eyda Dania berkata...

Yg on9 tu..slalu eyda wt..dlu2..time study..hahahaha..
#jgn mls2..nk SPM kan..gud luck..=)

Siti Nurazlinda berkata...

@Eyda Dania, bukan kita je buat kan? Hihik. Btw, thanks! Doakan linda tau.

ascil.punye.lah berkata...

kita baca panjang2,tapi kita palin teruja yang last.mimpi suami awak ustaz???kita pulak teruja.

Siti Nurazlinda berkata...

@Ascil, HAHA. Yang part tu paling tak bla sebenarnya. Tapi, itu mimpi. Bukan realiti :p